Inloggen
fr nl

Hoe bereid je best een sollicitatiegesprek voor?

Je hebt gesolliciteerd voor een leuke job en op een dag krijg je telefoon van de HR-medewerker: “Je mag op gesprek!". Fantastisch nieuws, uiteraard, maar al snel krijg je het koud zweet: "Wat moet ik allemaal doen en zeggen?". Geen nood! SD Worx Staffing Solutions geeft je enkele sollicitatietips om je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden!

Onderweg naar het sollicitatiegesprek
  • Eerst en vooral is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je weet waar en bij wie je moet zijn voor het sollicitatiegesprek. Vraag aan de recruiter die jou uitnodigt waar het bedrijf zich bevindt en waar je je moet aanmelden.
  • Zoek de route op voorhand al eens op (bijvoorbeeld via Google Maps). Zo vind je nog sneller en gemakkelijker de juiste plaats van afspraak.
  • Wees op tijd. Te laat komen op je eerste gesprek is absoluut not done. Indien je niet kan inschatten hoe lang je erover doet om er te geraken, ga er dan op voorhand al eens naartoe. Best op het uur waarop je op gesprek moet gaan, zodat je rekening kunt houden met eventuele files of werken. Kan je de route niet op voorhand afleggen? Vertrek dan zeker ruim op tijd.
  • Ga je met de wagen naar het gesprek? Houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk nog een parkeerplaats moet zoeken. Reken daar ook tijd voor in.
  • Zorg dat je de contactgegevens van de recruiter altijd bij je hebt. Zo kan je hem of haar verwittigen als je toch te laat zou zijn.

Hoe bereid je het sollicitatiegesprek zelf voor?
  • Print je cv af en neem het mee naar het gesprek. Zorg dat je goed weet wat er precies in je cv staat en bedenk op voorhand al antwoorden op mogelijke vragen die kunnen komen. Stel je in de recruiter zijn/haar plaats en bedenk wat je zou vragen als je jouw cv ziet. Houd bij deze voorbereiding ook rekening met de manier waarop je wil overkomen.
  • Zitten er moeilijke punten in je cv, zoals een ontslag, sabbatjaar of een periode waarin je niet gewerkt hebt? Wees je ervan bewust dat hier vast vragen over zullen komen. Bereid je hier dan ook op voor. Denk vooraf na wat je zal antwoorden op mogelijke vragen.
  • Vergeet niet om gewoon eerlijk te zijn. Je straalt namelijk volwassenheid uit als je tijdens een gesprek kan uitleggen waarom je bepaalde beslissingen in je leven hebt genomen. Geef zeker een positieve touch aan zaken zoals deze.
  • Denk ook zeer goed na over de argumenten die je kan aanhalen om aan te geven dat jij de ideale kandidaat voor de functie bent. Waarom zouden ze jou moeten kiezen?
  • Zorg dat je gemotiveerd overkomt. Waarom wil jij die job precies hebben? Hierbij is het belangrijk om je enthousiasme naar je gesprekspartner te uiten.
Ziezo! Nu ben je volledig klaargestoomd en kan je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek vertrekken. Alvast heel veel succes, en wie weet heb je binnenkort wel een sollicitatiegesprek met een recruiter bij SD Worx Staffing Solutions? Neem alvast een kijkje tussen onze vacatures.


 Meer blogartikelen

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om te solliciteren op deze vacature

óf via het reguliere formulier solliciteren
Sollicitatieformulier

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om in te schrijven
óf via het reguliere formulier solliciteren  Inschrijfformulier

Job Alert

Maak een vacature Alert aan en bevestig deze via de link die we je mailen. Wekelijks kijken we of er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria. Indien dat het geval is, ontvang jij een mail met daarin de vacatures.

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe job!