Stress op het werk: testen, het opsporen van symptomen en het herstellen van energie
Voor sommigen is een portie gezonde spanning op het werk een manier van leven geworden, terwijl het voor anderen
als een last ervaren wordt en zelfs invloed heeft op hun dagelijks leven.
Gelukkig is het mogelijk om stress te beheersen en jezelf te beschermen. In dit artikel geven we je enkele tips om jouw
stress beter te evalueren, symptomen op te sporen en jouw energieniveau te herstellen.

Stresstest: gebruik onze schaal om angst te evalueren!
Vraag je je vaak af hoe je met stress en angst moet omgaan? Evalueer dan eerst jouw situatie. Om dat te doen, kan je onze stresstest invullen.Stress is niet per se slecht. In kleine dosis kan het zelfs helpen om vooruit te komen en je te motiveren om jouw best te doen. Maar als je voortdurend in 'nood' modus bent, betalen jouw lichaam en geest een zware prijs. Door jouw stressniveau te beoordelen weet je of je een kritieke grens hebt bereikt en kan je op tijd handelen om jouw stress te beheersen.
Let op, deze schaal is een tijdelijke evaluatie van jouw stressniveau op dat moment, zoals een foto. Dat betekent dat als je deze test over een paar weken opnieuw doet, het resultaat heel anders kan zijn.
Herkennen van stresssymptomen
Stress is een aanpassingsverschijnsel van het lichaam dat ons in staat stelt te reageren op onze omgeving. Ons lichaam reageert dus op een stressvolle context met verschillende reacties. Bepaalde signalen kunnen verschijnen. Die kunnen op drie niveaus verschijnen: fysiek, emotioneel en mentaal.- Fysiek: spierspanning, droge mond, vernauwde keel, verminderde eetlust, vermoeidheid, nerveuze trillingen, huidproblemen, slaapproblemen, etc...
- Emotioneel: plotse woede-uitbarstingen, wantrouwen, angst, prikkelbaarheid, agressieve houding, neiging tot isolatie, interesseverlies, zelfkritiek, angst voor anderen en voor mislukking, ...
- Mentaal: besluiteloosheid, verwarring, geheugenproblemen, concentratieverlies, verminderde creativiteit, angst voor nieuwe dingen, fixatie op het verleden, verlies van gevoel voor humor.
Als er te veel stress op de drie niveaus wordt uitgeoefend, kunnen die uitgeput raken met mogelijke gevolgen: verteringsproblemen, een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, enz.
Hoe kan je omgaan met stress en jouw energieniveau herstellen? Zie jezelf als een batterij!
Onder normale omstandigheden hebben we onze maximale energiecapaciteit. Dus hebben we onze batterijen volledig opgeladen. Sommige dagen kunnen die 85% opgeladen zijn, andere dagen 110%. We schommelen en voelen ons in een gezond evenwicht.Als we gestrest zijn, putten we uit die energie. We zien onze batterijen leeglopen en voelen ons uit balans. Alles lijkt misschien zwaarder en dwingender.
Naast stress zijn er ook andere elementen die een negatieve invloed hebben op ons energieniveau: we noemen hen energievreters. Het is belangrijk om die te identificeren zodat we kunnen bepalen hoe we hun impact kunnen verminderen.
Daartegenover staan elementen die we als energiegevers kunnen beschouwen. Ook hier is het belangrijk om hen te identificeren om hen meer ruimte te geven gedurende stressperiodes. Je zult zien dat jouw batterijen weer snel opladen.
Om je te helpen, zijn hier enkele voorbeelden van energiegevers:
- Herstellende slaap
- Evenwichtig dieet
- Ontspannende activiteit
- Ontspannings- en meditatieoefeningen
- Sociale contacten en steun
- Structuur aanbrengen in jouw dagen
- Tijd voor jezelf nemen
- Humor en zelfspot
- Een stap terugnemen
Tot slot: stress maakt deel uit van ieders leven, maar net als iedereen zullen bepaalde dagen en gebeurtenissen onze stressdosis verhogen. Zorg dus voor jezelf door te bepalen wat jou energie geeft en jouw evenwicht kan herstellen.
Geplaatst op: 04-11-2020
Meer blogartikelen