Inloggen
fr nl

Werken tijdens een hittegolf: 4 tips!

De zomer is weer daar! Maar werken in té warme temperaturen is niet evident. In de laatste jaren ondervinden we alsmaar meer hete dagen, en dit fenomeen zullen we ongetwijfeld nog vaker meemaken. Je kan je dus maar best voorbereiden op een hittegolf, maar hoe hou je het hoofd koel? Met deze tips kom je de zomer door op je werkplek!

Tip 1: Drink steeds voldoende water

Hiermee bedoelen we geen alcoholische dranken of frisdrank. “Eerst water, de rest komt later." Een gezegde dat allesomvattend is: per dag minstens 1,5 liter water drinken is goed, maar ook nodig voor je lichaam. De warme temperaturen zorgen ervoor dat je meer vocht verliest, dus op hete dagen drink je best minstens 2 liter water per dag.

Tip 2: Dresscode

Bij te warme temperaturen wordt aangeraden om je dresscode aan te passen. Kies voor lichte kledij die de verdamping van je zweet mogelijk maakt. Voor werknemers die buiten werken, is het cruciaal om hoofdbescherming te dragen en zich meermaals in te smeren. Duidelijke afspraken moeten gemaakt worden om zonnesteken te voorkomen. Preventie en veiligheid zijn key!

Tip 3: In the mood for food?

Tijdens een hittegolf kies je er best voor om luchtige gerechten te eten, en indien mogelijk ook gespreid. Denk aan luchtige slaatjes, maar ook veel groenten en fruit zijn zeer vochtrijk, zoals komkommers, radijzen, watermeloenen, limoenen en pruimen. Bovendien zitten deze etenswaren boordevol vitaminen, dus een extra stuk kan zeker geen kwaad!

Tip 4: Neem pauzes!

Wanneer de temperaturen te drukkend worden, is het belangrijk om veel pauzes te nemen.
In de ochtend en voormiddag zijn de temperaturen nog doenbaar om in te werken. Vooral zware (fysieke) taken vragen veel energie, dus zorg ervoor dat je deze zeker gedaan hebt voordat de zon haar hoogste punt bereikt.

Wanneer is het te warm om te werken?

Dit is afhankelijk van welk soort werk je doet:
 • Zeer licht of licht werk, zoals een kantoor job of handenarbeid aan tafel;
 • Halfzwaar werk is vaak staande arbeid, zoals rekkenvullers;
 • Zwaar werk wordt gelijkgesteld aan grondwerken;
 • Zeer zwaar werk houdt in dat er ladders beklommen moeten worden, maar ook dakwerkers krijgen het zwaar te verduren bij zomerse temperaturen.
Hoe zwaarder je job, hoe sneller het te warm wordt om met volle energie aan de slag te gaan.
Weet dat je geen vaststellingen kan doen met een gewone thermometer. Een vochtige globethermometer of een thermohygrometer kan je precies vertellen of er maatregelen genomen moeten worden of niet. Zo‘n toestel meet verschillende parameters, zoals de omgevingstemperatuur, de luchtsnelheid en de luchtvochtigheid. Alle metingen resulteren in een WBGT-waarde, wat staat voor ‘Wet Bulb Globe Thermometer ‘.
Voor licht of zeer licht werk is de maximale WBGT-waarde 29, voor halfzwaar werk daalt dit naar 26, voor zwaar werk mag de waarde niet hoger zijn dan 22 en de waarde voor zeer zwaar werk wordt overschreden vanaf 18.

Checklist

Hieronder vind je een checklist om oververhitting te voorkomen:
 • Draag luchtige kleding, zoals lichtgekleurde kleding en hoofdbedekking
 • Houd het vocht- en zoutgehalte op peil: Drink voor, tijdens en na een activiteit voldoende koele dranken. Streef er in een warme omgeving naar om 250 ml bij voorkeur water te drinken per 30 minuten.
 • Vermijd cafeïne, alcohol en te veel suiker: Sommige energiedrankjes kunnen het risico op warmtestuwing verhogen door het hoge cafeïnegehalte (Koffie, energydranken en alcohol drogen uit).
 • Werk rustig als het warm is: Zoek hulp als je je niet goed voelt door de warmte. Ga naar de dichtstbijzijnde ruimte met airconditioning of koele plek, neem een rustpauze en drink.
 • Ken je grenzen! De volgende factoren kunnen leiden tot een verhoogd risico op oververhitting: een medische aandoening/ziekte, medicijngebruik, lichamelijke conditie, overgewicht en onvoldoende acclimatisatie.
 • Let op je collega's! Als je vermoedt dat iemand in de problemen komt door de hitte, onderneem dan direct actie. Geef aan dat je collega een pauze moet nemen en iets moet drinken.
 • Plan werkactiviteiten en voer controlepunten in. Plan werkactiviteiten zodat de zwaardere werkzaamheden tijdens de koelere uren worden uitgevoerd of als er extra mensen beschikbaar zijn om te roteren. Kan het werk op een ander/koeler moment worden gepland?
 • Neem extra maatregelen bij het gebruik van PBM‘s. Het dragen van PBM‘s (Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een helm of handschoenen) kan het risico op oververhitting vergroten, net als extra lagen kleding. Houd hier rekening mee bij het plannen van veilige werkactiviteiten.


 Meer blogartikelen

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om te solliciteren op deze vacature

óf via het reguliere formulier solliciteren
Sollicitatieformulier

Je C.V. wordt verwerkt...
Je kunt direct je C.V. uploaden om in te schrijven
óf via het reguliere formulier solliciteren  Inschrijfformulier

Job Alert

Maak een vacature Alert aan en bevestig deze via de link die we je mailen. Wekelijks kijken we of er nieuwe vacatures zijn die voldoen aan jouw zoekcriteria. Indien dat het geval is, ontvang jij een mail met daarin de vacatures.

Wij wensen je veel succes met het vinden van je nieuwe job!